R2T Programı, Uluslararası İlişkiler Çalışmaları Derneği’nin bir inisiyatifidir. Program, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremi sonrasında Türkiye ve Suriye’de gerçekleşen büyük yıkım sonrasında sayısı yüz binleri bulan çocuk ve gençlerin eğitime erişim hakkını temel alarak sosyal bir girişim olarak kurulmuştur.

ARKA PLAN

Antroposen Çağı içerisinde insanlık ilk defa sınır aşan insan hareketliliği, silahlı çatışmalar, iklim krizi, küresel salgın ve yeni birçok küresel gündemin işgal ettiği çoklu-kriz adını verdiğimiz bir dönemle karşı karşıya gelmiştir. Küresel eşitsizlikler çocuk, genç, kadın, engelli, mülteci vb kırılgan gruplar özelinde ilk defa bu kadar hızlı bir biçimde artış göstermiştir. Çoklu krizler, küresel düzeyde eşitsizliğin yeniden üretilmesine ve derinleşmesine yol açmaktadır. Bu sebeple Uluslararası İlişkiler Çalışmaları Derneği olarak çoklu krizlere dönük müdahale stratejisi üzerinde uzun bir zamandır odaklanmaktayız.

MÜDAHALE STRATEJİSİ

Bu bağlamda Uluslararası İlişkiler Çalışmaları Derneği olarak çoklu krizlere dönük müdahale stratejimizi sorgularken geçmiş tecrübelerimizi ve sahip olduğumuz geniş akademik çevreyi ele aldık. Sahip olduğumuz kaynakları da, Türkiye’nin de imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 2030 üzerinden ilişkilendirerek Birlikte İyileşiyoruz Programı’nı yapılandırdık.  Birlikte İyileşiyoruz Programı, afet sonrası toparlanmanın ve insani yardım sektörünün merkezine sürdürülebilir kalkınma bakış açısıyla eğitime erişim hakkını yerleştirir. Çünkü çoklu krizlerden etkilenen çocuk ve gençler için eğitime erişim, öğrenmeden daha fazlasına işaret eder. Kriz bölgelerinde yaşamış veya oradan göç etmiş çocuk ve gençler farklı sömürü biçimleriyle karşı karşıya gelmektedirler. Eğitime erişimin güçlendirilmesi yönünde yapılacak çalışmalar çocuk ve gençlerin karşılaştıkları sorunları minimize eden, etraflarında ki yerel toplulukla birlikte kolektif desteği harekete geçiren bir psiko-sosyal bir destek anlamına da gelmektedir

Program Çıktıları

6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri sonrasında gönüllü bir şekilde oluşturduğumuz programın çıktıları:

3'üncü ve 4'üncü Sınıflardan Yoğun İlgi

Lisans öğrencilerini hedefleyen programa katılanların %67.4’ü 3 ve 4. sınıf öğrencileri, %19.9’u ise 1 ve 2. sınıf öğrencilerinden oluşmaktadır.

Katılımcı Tercihlerine Göre Modüller

Program katılımcılarına öncesinde hangi derslere ihtiyacı sorulmuş ve bu doğrultuda modüller oluşturulmaya çaba gösterilmiştir. Katılımcıların büyük çoğunluğu Güvenlik ve Terörizm, Uluslararası Güncel Sorunlar modüllerini tercih ederken, bunları Göç Çalışmaları, Türk Dış Politikası, Dış Politika Analizi ve Uluslararası İlişkiler Teorileri takip etmiştir.

Katılımcıların %43'ü Deprem Bölgesinden

Katılımcıların %43’ü depremden doğrudan etkilenen şehirlerden kalan %57’si ise depremden dolaylı olarak etkilenen kişilerden oluşmaktadır.

PROGRAM İÇERİĞİ VE EKİBİMİZ

Birlikte İyileşiyoruz Programı, Uluslararası İlişkiler Çalışmaları Derneği’nin online eğitim çalışmalarının yürütüldüğü  www.o-egitim.com üzerinden gerçekleşmektedir. 27 Şubat 2023 günü başlayan ‘Uluslararası İlişkiler Online Eğitim Programı’ 26 Mayıs 2023 tarihinde sona erecek şekilde planlaması yapılmıştır. Programın 12 hafta boyunca, hafta içi her gün, 14 modül ve her modül için bir akademisyenin moderasyonunda toplamda 234 saatlik tamamen ücretsiz bir içerik olduğu not edilmelidir. Bu ekibe ilişkin bilgiler ve odaklandıkları modüller aşağıda tablo olarak sunulmuştur.

Introduction to Political Science

Phd(c) Hakan Karadiken

Introduction to International Relations

Phd(c) Deniz Hızal

Introduction to Law

Dr. Itır Aladağ Görentaş

International Law

Assoc. Prof. Hakan Arıdemir & Şeyma Nur Demiray

Human Rights

Prof. Dr. Berat Özipek

International Relations Theories

Dr. Volkan Kalender & Phd(c) Ceren Çetinkaya

Political History

Assoc. Prof. Muzaffer Şenel

Migration Studies

Assoc. Prof. Juliette Tolay

Introduction to Economy

Assoc. Prof. Güneş Aşık

Security and Terrorism

Dr. Yunus Karaağaç & Berkay Apsalmış

Current Issues in International Relations

Dr. İnci Aşkın Sökmen

Global Political Economy

Assoc. Prof. Arzu Al

Turkish Politics

Dr. Cangül Altundaş Akçay

International Organizations

Dr. Alp Kavas

İşbirliği

Birlikte İyileşiyoruz Programı,  ilk aşamada Uluslararası İlişkiler Çalışmaları Derneği’nin üyesi olduğu Global Compact, Yerel Gençlik Dernekleri Ağı, Denge ve Denetleme Ağı – DDA ile işbirliklerini geliştirmeyi planlamaktadır. Ardından eğitime erişim hakkı ve çoklu krizlerde yeniden toparlanma alanında çalışan yerel, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliği zemini oluşturacaktır.

Eğitime erişim hakkını çoklu krizler bağlamında değerlendirmek istiyorsanız bizimle iletişime geçin.